Ruoka

Englantilaisen ruokakulttuurin erikoisuuksia

 

Englantilainen keittiö on mielenkiintoinen yhdistelmä erilaisia ruoanlaittotapoja, perinteitä ja reseptejä. Siinä tyypilliset brittiläisen keittiön piirteet yhdistyvät entisiltä siirtomaa-alueilta lainattuihin elementteihin.

Ulkomailla ehkä parhain tunnettu pubi-illasta toipuvien brittiläisten syömä ateria on perinteinen englantilainen aamiainen, johon kuuluvat yleensä pekoni, paistettu kananmuna ja tomaatit sekä pavut tomaattikastikkeessa. Englannissa tällainen aamiainen valmistetaan perinteisesti vapaapäivinä, jolloin ruoanlaittoon voi käyttää hieman enemmän aikaa. Useimmat pubit ja kahvilat tarjoilevat englantilaista aamiaista kuitenkin lähes minä päivänä ja mihin kellonaikaan tahansa.

Englannin oppikirjojen stereotyyppiset hahmot juovat poikkeuksetta teensä viideltä iltapäivällä. Näin ei kuitenkaan ole tapana tehdä ainakaan enää nykyisin, ja perinpohjaisesta teenjuonnista on tullut lähinnä turisteille varta vasten järjestetty aktiviteetti. Useissa kaupungeissa on kahviloiden lisäksi teepaikkoja, joissa tarjoillaan teen kanssa perinteisiä skonsseja ja kuppikakkuja. Englantilaisen keittiön muutkin jälkiruoat ovat tavallisesti hyvin rasvaisia, kuten erilaiset piirakat sekä Eton mess, joka on marjojen, marengin ja kuohukerman sekoitus.

Usein sunnuntai-iltapäivisin tai iltaisin englantilaiset valmistavat täyttävän roast –aterian. Perinteinen roast koostuu lampaasta, ankasta, naudasta tai sianlihasta valmistetusta lihaosuudesta, paistetuista perunoista, keitetyistä vihanneksista sekä aterian ehkä erikoisimmasta osasesta, Yorkshire puddingista. Yorkshire pudding on kananmunista, jauhosta ja maidosta tehdystä taikinasta valmistettu kevytrakenteinen ja hieman leipämäinen kakku, joka sopii loistavasti yhdisteltäväksi roastin kanssa tarjottavan ruskeakastikkeen kanssa.

Vaikka englantilaiset nauttivat edelleen kadunkulmien fish & chips paikkojen aterioista sekä helposta ja edullisesta pubiruoasta, on take away –kulttuuri nostanut kuitenkin vahvasti päätään viime vuosikymmenen aikana varsinkin opiskelijoiden keskuudessa. Iso-Britanniassa on lukuisia nettisivuja, joiden kautta lähes minkä tahansa ruokapaikan annoksia, oli se sitten pizzaa, pastaa, brittien suosimaa currya, sushia tai kiinalaista, voi tilata toimitettuna suoraan kotiovelle. Samalla tavalla kotikokkaaja voi halutessaan tehdä ruoka-aineostoksensa netissä, ja pakettiauto toimittaa ostokset kätevästi suoraan kotiovelle.

3 Comments

  1. Omia kokemuksia 24 marraskuun, 2015 Reply
  2. Nimetön 14 toukokuun, 2019 Reply

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *