Englantilaisen ruokakulttuurin erikoisuuksia

 

Englantilainen keittiö on mielenkiintoinen yhdistelmä erilaisia ruoanlaittotapoja, perinteitä ja reseptejä. Siinä tyypilliset brittiläisen keittiön piirteet yhdistyvät entisiltä siirtomaa-alueilta lainattuihin elementteihin.

Ulkomailla ehkä parhain tunnettu pubi-illasta toipuvien brittiläisten syömä ateria on perinteinen englantilainen aamiainen, johon kuuluvat yleensä pekoni, paistettu kananmuna ja tomaatit sekä pavut tomaattikastikkeessa. Englannissa tällainen aamiainen valmistetaan perinteisesti vapaapäivinä, jolloin ruoanlaittoon voi käyttää hieman enemmän aikaa. Useimmat pubit ja kahvilat tarjoilevat englantilaista aamiaista kuitenkin lähes minä päivänä ja mihin kellonaikaan tahansa.

Englannin oppikirjojen stereotyyppiset hahmot juovat poikkeuksetta teensä viideltä iltapäivällä. Näin ei kuitenkaan ole tapana tehdä ainakaan enää nykyisin, ja perinpohjaisesta teenjuonnista on tullut lähinnä turisteille varta vasten järjestetty aktiviteetti. Useissa kaupungeissa on kahviloiden lisäksi teepaikkoja, joissa tarjoillaan teen kanssa perinteisiä skonsseja ja kuppikakkuja. Englantilaisen keittiön muutkin jälkiruoat ovat tavallisesti hyvin rasvaisia, kuten erilaiset piirakat sekä Eton mess, joka on marjojen, marengin ja kuohukerman sekoitus.

Usein sunnuntai-iltapäivisin tai iltaisin englantilaiset valmistavat täyttävän roast –aterian. Perinteinen roast koostuu lampaasta, ankasta, naudasta tai sianlihasta valmistetusta lihaosuudesta, paistetuista perunoista, keitetyistä vihanneksista sekä aterian ehkä erikoisimmasta osasesta, Yorkshire puddingista. Yorkshire pudding on kananmunista, jauhosta ja maidosta tehdystä taikinasta valmistettu kevytrakenteinen ja hieman leipämäinen kakku, joka sopii loistavasti yhdisteltäväksi roastin kanssa tarjottavan ruskeakastikkeen kanssa.

Vaikka englantilaiset nauttivat edelleen kadunkulmien fish & chips paikkojen aterioista sekä helposta ja edullisesta pubiruoasta, on take away –kulttuuri nostanut kuitenkin vahvasti päätään viime vuosikymmenen aikana varsinkin opiskelijoiden keskuudessa. Iso-Britanniassa on lukuisia nettisivuja, joiden kautta lähes minkä tahansa ruokapaikan annoksia, oli se sitten pizzaa, pastaa, brittien suosimaa currya, sushia tai kiinalaista, voi tilata toimitettuna suoraan kotiovelle. Samalla tavalla kotikokkaaja voi halutessaan tehdä ruoka-aineostoksensa netissä, ja pakettiauto toimittaa ostokset kätevästi suoraan kotiovelle.


Kommentit

Ruoka — 1 kommentti

  1. Käydessäni Englannissa huomasin, että ainakin hotelleissa on saatavilla joka päivänä perinteinen englantilainen aamiainen. Sen lisäksi sai tietysti mysliä, jogurttia ja muita uudempia aamiaisruokia, jopa puuroa oli saatavilla. Mielestäni teenjuomiskulttuuri on edelleen vahva Englannissa. Toki tasan viideltä teen juominene on vähentynyt, mutta esimerkiksi Suomeen verrattuna ihmiset juovat huomattavasti enemmän teetä kuin kahvia. Teetä ja teetarvikkeita, kuten teemukeja, näkee paljon enemmän ja runsaammin. Myös fish & chipsejä saa suunnilleen jokaisesta ravintolasta, samalla tavalla kuin Suomessa on lapsille aina nakkeja ja ranskalaisia tai perunamuusia. Itselle tuli muuten yllätyksenä, että Englantilaiset laittavat herneitä kaikkialle, aterian yhteydessä kysyttiin aina, tulevattko herneet kokonaisina vai muussattuina.
    Englantilaisten jälkiruoat ovat tosiaan huomattavasti makeampia kuin suomalaisten leivonnaiset, mutta ei sentään ihan ylimakeita, kyllä niitä pystyy sentään syömään ihan hyvin.
    Take away -kulttuurin lisäksi uudempana lisänä Englantiin ovat rantautuneet kansainväliset ruokaketjut, joten jos koti-ikävä kaipaa tai ei uskalla maistaa niinkään uusia makuja, voi pistäytyä vaikka syömässä mäkkärissä tai subwayssa ja juoda kahvit starbucksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>