Lontoon lentokentät

Lontooseen ja sen huumaavaan ilmapiiriin lentoja etsivät ovat huomanneet, että sinne sekä lennetään Suomesta usealta lentokentältä että usealle lentokentälle. Lentojen hinnat vaihtelevatkin monesti sen mukaan, mikä lontoolainen lentokenttä saa luvan toivottaa sinut tervetulleeksi Englannin kamaralle. Mitkä sitten ovat Lontoon kansainväliset lentoasemat, ketkä niille lentävät ja miten kustakin pääsee kaupungin keskustaan?

Tänään Lontoossa on 6 lentokenttää, jotka ovat Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City ja Southend. Niistä kansainvälistä liikennettä palvelevat lähinnä viisi ensimmäistä. Tunnetuin ja vanhin on tietysti Heathrow, mutta suuri osa etenkin halpalentoja tarjoavista lentoyhtiöistä lentävät pienemmille kentille. Ne kun veloittavat palveluistaan huomattavasti vähemmän.

Heathrow on sekä Euroopan suurin että maailman vilkkaimpiin lukeutuva lentoasema, jonka viiden terminaalin lävitse kulkee vuosittain yli 70 miljoonaa matkustajaa. Itse asiassa Heathrowlla on ongelmia palvella moista matkustajamäärää, ja myöhästelyt ovatkin tavallisia. Se on suurten ja vakavaraisten lentoyhtiöiden pääsääntöisin valinta, esimerkiksi kaikki Star Alliancen ja SkyTeam allianssien yhtiöt käyttävät sitä. Niin British Airways, Virgin Atlantic, Finnair ja SAS lentävät Heathrowlle. Heathrowsta pääset Lontooseen edullisimmin ja nopeimmin niin metrolla kuin junalla, ja vain varakkaammat valitsevat taksin tai tyyriin ovelta ovelle kuljetuksen. Keskustaan on matka noin 23 kilometriä, ja se taittuu metrolla 50 minuutissa, junalla jopa 20 minuutissa.

Gatwick sijaitsee Länsi-Sussexin puolella, hieman Lontoosta etelään. Kahden terminaalin kenttä on maailman vilkkain yhden kiitotien varassa toimiva. Sen kautta matkustaa vuosittain noin 34 miljoonaa ihmistä. Siellä British Airways pitää toista varikkoansa, ja Gatwick tunnetaan varsinkin easyJetin, Flyben, Thomas Cook, Norwegianin ja muiden halpalentoyhtiöiden valintana. Lontooseen pääsee oikeastaan vain joko taksilla tai junalla. Pikajuna tai juna ehtii Victorian asemalle noin 35 minuutissa, ja sieltä voit jatkaa matkaa metrolinjoilla.

Stansted löytyy Essexin alueelta, Lontoosta pohjoiseen. Sen matkustajamäärä on vuosittain hieman yli 17 miljoonaa. Lentoyhtiöistä esimerkiksi Ryanair pitää siellä varikkoaan (lentoja myös Tampereelta) ja jopa suuri osa Lontooseen saapuvista VIP-vieraista laskeutuu sen kiitoradalle. Stanstedista pääset junalla Liverpool Streetin asemalle tai bussilla, ja matka kestää 45 – 75 minuuttia.

Luton on Bedfordshiren puolella oleva kenttä, joka palvelee lähes 10 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Luton on jo vuosia ollut esimerkiksi easyJetin, Ryanairin ja Monarchin pääpaikka, vaikka ne toki operoivat muidenkin lentoasemien kautta. Lutonista 50 kilometrin matka taittuu joko noin 25 minuutissa junalla eri puolelle Lontoota tai 40 minuutissa bussilla.

City on Heathrown tapaan Suur-Lontoon rajojen sisäpuolella, joten matka sieltä keskustaan on lyhyin. Koska se on niin lähellä Lontoon tiheään asuttuja alueita, sinne eivät kaikista suurimmat koneet saa laskeutua, eivätkä melua aiheuttavat helikopteritkaan. Matkustajia kulkee sen lävitse vuosittain kuitenkin jo yli 3 miljoonaa, mm. British Airways, Air France ja Lufthansan siivillä. Lontoon Docklands Light Railway yhdistää nykyään lentoaseman niin kaupungin keskustaan kuin metrolinjoihin.

Southern on myös Essexin puolella, ja se Lontoota palvelevista lentokentistä vaatimattomin. Nykyään sitä käyttävät mm. easyJet ja Aer Lingus, charter-lennot sekä koulutusyritykset. Southernista pääset Liverpool Streetin asemalle junalla.


Kommentit

Lontoon lentokentät — 2 kommenttia

  1. Matkustin itse kesällä Englantiin juurikin Ryanairilla Tampereelta Stanstediin. Stastedin lentokenttä on hieman pienempi muihin Lontoon kenttiin verrattuna, mutta minun mielestä se on vain etu, sillä kentällä on helppo suunnistaa, eikä välimatkat ole pitkiä. Takaisiinpäin tultaessa tutustuin myös Tax-Free kauppoihin. Stanstedissa kaupat olivat erittäin mukavia ja myös lapsiperheille ystävällisiä.

  2. Itselleni taas on tuttu Heathrowin lisäksi tuo Gatwick. Sinne on erittäin helppo päästä Victorian asemalta, jonne puolestaan pääsee metrolla oikeastaan miltä tahansa Lontoon kolkalta. Gatwickillä on useampi terminaali, joten kannattaa muistaa siirtyä sinne oman lennon rakennukseen ja portille hyvissä ajoin, koska ”junia” ei terminaalien välillä kulje ihan muutaman minuutin välein vaan voit joutua odottelemaan vartinkin verran.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>