Elämysten Edinburgh

 

Edinburgh, Edinburghin linna

Edinburghin linna

Skotlannin kauniissa pääkaupungissa Edinburghissa yhdistyvät historialliset ja modernit elementit sen ainutlaatuisen skottilaisessa ilmapiirissä. Kesälomamatka Edinburghiin kannattaa tehdä jo kesä-heinäkuun aikana, sillä elokuussa sen hotellit täyttyvät festivaalikansasta, kun Fringe ja Royal Tattoo –festivaalit saapuvat kaupunkiin. Edinburghiin voi lentää edullisimmin ja kätevimmin vaihtamalla lentoa jossakin Euroopan suurkaupungeista. Paikan päällä Edinburghissa kannattaa liikkua jalan, sillä kaikki kaupungin nähtävyydet sijaitsevat keskustassa hyvin lähellä toisiaan. Jos Edinburghin joukkoliikennettä haluaa kuitenkin matkan aikana syystä tai toisesta hyödyntää, on sen käyttö melko edullista ja jouhevaa.

Kaupungin päänähtävyys on Edinburghin linna, joka sijaitsee kaupungin korkeimmalla kohdalla kukkulan päällä, josta on myös kaunis näkymä koko kaupunkiin. Linnoitusalueella sijaitsee lisäksi museoita sekä edullisten pubien ja kahviloiden täyttämä kaupungin vanha osa, joka on erityisesti paikallisten opiskelijoiden suosiossa. Harry Potter –kirjojen ystävän kannattaa ehdottomasti pistäytyä kahvikupposella The Elephant House –kahvilassa, joka on tunnettu tarinoiden luojan J. K. Rowlingin entisenä kantapaikkana. Edinburghiin kannattaa myös ottaa rennot vaatteet ja kengät mukaan, sillä sammuneen tulivuoren huipun, The Arthur’s Seatin päälle kapuaminen on ikimuistoinen kokemus erityisesti urheilulliselle matkalaiselle. Edinburghin keskustasta löytyy myös runsaasti kauppoja, joista voi ostaa esimerkiksi virallisesta tartankankaasta valmistettuja kilttejä, solmioita ja kaulahuiveja. Edullisemmasta ostosvalikoimasta kiinnostunut voi pistäytyä irlantilaisen halpavaateketju Primarkin myymälöissä sekä tutkia monipuolista herkkuvalikoimaa paikallisissa marketeissa Tescossa ja Asdassa.

Edinburghissa kannattaa ensisijaisesti syödä edullista ja rehtiä pubiruokaa ja maistella samalla vaikkapa aitoa skotlantilaista viskiä, jota on tarjolla lähes joka paikassa. Matkan aikana kannattaa kuitenkin tutustua myös paikallisiin herkkuihin lukeutuvaan Cullen Skink –kalakeittoon, ja rohkeampi ruokailija voi uskaltautua maistamaan Skotlannin erikoista kansallisruokaa haggista, joka on valmistettu lampaan sisäelimistä.

 


Kommentit

Edinburgh — 4 kommenttia

  1. Skotlannin pääkaupunki Edinburgh tarjoaa loistavat lomapuitteet lähes kaikille. Se on ulkonäkönsä puolesta sovelias arkkitehtuuria arvostaville, pubiensa ansiosta viskin ja kunnollisen oluen tankkaajille, ympäröivän luontonsa vuoksi mannaa äitiluonnon helmaan kaipaaville jne. Ja opiskelijoillehan se on aivan mahtava paikka, jossa voi oppeja ahtaa päähänsä vallan historiallisissa puitteissa Harry Potterin tapaan. Aurinkoa ja lämpöä etsiville Edinburgh ei kait sitten olekaan se paras lomavalinta… mutta sateesta ja sumusta pitäville kylläkin. Lähde sinäkin ostamaan itsellesi kiltti ja soittopeliksi gaida!

  2. Fringe Festival on aivan ihana taidetapahtuma, joka muuten kestää parhaimmillaan yli kolme viikkoa. Se on järjestetty jo vuodesta 1947, aina elokuun aikana, joka onkin säiden puolesta loistava valinta. Luvassa on silloin eri puolella kaupunkia niin lasten teatteria, kabareeta, tanssia, runonlausuntaa, sirkusta ja paljon muuta kiehtovaa. Osa tapahtumista vaatii lipunostoa, mutta osa on katuesityksiä, joita voi kuka tahansa seurata vapaasti. Mahtava tunnelma odottaa!

  3. Kiivetkää ihmeessä selkeällä ilmalla Arthur’s Seatin huipulle saakka, sieltä on mahtavat näkymät niin Edinburghiin kuin ympäröiville laaksoille. Korkeutta on vajaat 300 metriä, mikä ei ole liikaa edes ekaa kertaa vaeltamaan lähtevälle, kyseessä on suomalaisittain siis kukkula eikä vuori. Nimen alkuprän jokainen varmasti jo onkin arvannut, sen huhutaan olleen tarukuningas Arthurin myyttisen linnan, Camelotin, sijaintipaikka.

  4. Edinburghiin pääsee tällä hetkeläl suoralla lennolla vain Finnairin siivillä, koska Ryanair lopetti suoransa. Vaihtoehtoina on mennä esimerkiksi KLM:llä Schipolin kautta, jolloin nopein välilaskullinen lento taitaa olla noin 6 tuntia. Sitten on tietysti Ryanair Tampereelta Lontooseen ja sieltä edelleen Edinburghiin, mutta lentoon on silloin varattava enemmän aikaa, vaikka hinta saattaakin olla edullisempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>