Matkavakuutus

Matkavakuutus Britannian matkalle

Harva Lontooseen lentävä ottaa itselleen matkavakuutusta, vaan tavallisimmin sinne lähdetään mukana Kelan myöntämä eurooppalainen sairasvakuutuskortti. Sen hakeminen on helppoa, ilmaista ja ennen kaikkea se uusiutuu automaattisesti ensimmäisen kortin myöntämisen jälkeen. Kun siihen vielä lisätään lentoyhtiöiden automaattinen vakuutus niiden hukkaamien tai turmelemien matkatavaroiden osalta, vaikuttaa Euroopan Unionin alueella seikkailu turvalliselta ilman sen kummempia lisätoimia. Englannin sairaanhoitoon lähemmin tuttavuutta tehneenä suosittelen kuitenkin lämpimästi yksityisen matkavakuutuksen ottamista Lontooseen lähtiessä. Useastakin syystä:

Brittiläistä sairaanhoito ei nimittäin ole maailman parhaimmasta päästä. Vaikka jalkasi takuulla kipsataan, jos kompuroit Towerin linnan rappusissa tai saat ensiavun paikallisesta pubista saamasi ruokamyrkytyksen kohdatessa, et välttämättä halua sen tapahtuvan brittiläisessä sairaalassa. Sairaaloissa ei näet ole tarpeeksi hoitohenkilökuntaa jokaisen potilaan priimahoidon takaamiseksi, anellaanhan sairaanhoitajia ja lääkäreitä jo pitkään ympäri Eurooppaa.

Muista myös, että eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa sinut hoitoon, lääkkeisiin jne. samalla hinnalla, minkä paikalliset maksavat. Se ei todellakaan tarkoita, että ne olisivat ilmaisia, vaan omavastuuosuus jää kuitenkin sinun maksettavaksesi.

Mutta entäpä, jos tapaturmasi on niin vakava, että se edellyttäisi koti-Suomeen kuljetusta? Silloin Suomen valtio ei todellakaan suostu kulujen maksajaksi, vaan joudut itse maksumieheksi. Ja lentokuljetusten hinta hipoo pilviä.

Matkavakuutus kattaa matkatavarat, joiden arvo on kalliimpi, kuin mitä lentoyhtiöt joutuvat maksamaan. Jos siis haluat ottaa mukaasi BOSSin puvun, Chanelin jakku-asun, Guccin laukun tai muuta arvokasta, olet turvassa vain yksityisen matkavakuutuksen avulla.

Matkavakuutus kattaa myös aiheuttamasi vahingot. Saatat vaikkapa vahingossa, tai brittiläisten oluttuopillisten tai viskien huojuttamana, aiheuttaa onnettomuuden tai rikkoa jotakin. Silloin matkavakuutus toimii maksajana puolestasi. Muista kuitenkin tarkistaa niiden omavastuuosuudet, ja mitä kaikkea kunkin yrityksen vakuutus oikein kattaa.

Lontooseen matkaajat kyselevät usein, kattaako matkavakuutus mahdollisessa pommi-iskussa kärsityt vahingot. Muistissa vilkkuvat uutiskuvat metroasemille ja busseihin asetetuista pommeista, vaikkei niitä onneksi ole muutamaan vuoteen räjähdellyt. Kysymykseen on vaikea vastata suoralta kädeltä, sillä eräiden vakuutusyhtiöiden sääntöjen mukaan luonnonkatastrofit ja terroristi-iskut eivät kuulu normaalin matkavakuutuksen piiriin. Niiden kattamisesta voit joutua maksamaan hieman enemmän.

Lontoon matkalle siis kannattaa varmuuden vuoksi ottaa matkavakuutus, ja mikäli matkustat useita kertoja vuodessa, saattaa jatkuva matkavakuutus olla se oikea ja edullisin vaihtoehto. Tutustu kuitenkin tarkkaan eri vakuutusyhtiöiden ehtoihin ja pikkuprinttiin, sillä niissä on suuria eroja.

4 Comments

  1. Petra 29 kesäkuun, 2015 Reply
  2. Neea 2 marraskuun, 2015 Reply
  3. Jaana L. 11 tammikuun, 2016 Reply
  4. Mirkku 24 kesäkuun, 2016 Reply

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *