Pub

Pubirundi britannialaisittain

 

Iso-Britanniassa varsinkin opiskelijoiden keskuudessa hyvin suosittu lauantainviettotapa (ja usein arkipäivienkin) on perinteinen ja yllättävän rankka pubirundi. Pubirundin tarkoituksena on kulkea pitkä matka juomalla sovittu määrä juomia jokaisessa reitin varrella olevassa pubissa. Kaupungista riippuen pubirundeilla joko kävellään, liikutaan bussilla tai raitiovaunulla, tai joissakin kaupungeissa jopa polkupyörillä. Pubirundi on kokemus, jolta Iso-Britanniaan töihin tai opiskelemaan muuttava tuskin voi välttyä.

Vaikka muualla Euroopassa pubirundit ovat yleensä melko tarkoin järjestettyjä illanviettoja, Iso-Britannia tekee tässä poikkeuksen. Britit lähtevät pubirundille usein hyvinkin spontaanisti, ideaa sen kummemmin valmistelematta. He yleensä sopivat ainoastaan ensimmäisestä tapaamispaikasta ja päättävät sitten yhdessä seuraavasta kohteesta. Yleensä pubirundeja on kuitenkin tapana järjestää syntymäpäivien ja jopa töistä irtisanoutumisen kunniaksi. Monilta unohtuu rundin tarkoitus illan aikana, ja toisinaan pubeihin jumiudutaan liian pitkäksi aikaa tai lähdetään harhailemaan reitiltä muihin juottoloihin. Illalla Iso-Britannian suuremmissa kaupungeissa aikuiset miehet pukeutuneina naisiksi tai kenguruiksi juoksemassa pubista toiseen eivät ole mitenkään epätavallinen näky.

Lontoon perinteisin pubirundi on The Circle Line Challenge, jossa ympyrälinjan jokaisella 27 pysäkillä pistäydytään pubiin juomaan olut. Glasgown versiossa ostetaan päivälippu metroon ja juodaan reitin jokaisen 15 pysäkin läheisyydessä sijaitsevassa pubissa tai baarissa yksi juoma. Cardiffin perinteinen The Tonypandy to Cardiff –tapahtuma on kuitenkin ensimmäinen pubirundi, johon otettiin mukaan oleelliseksi osaksi julkisen liikenteen käyttö. Siinä rundi aloitetaan Tonypandyn juna-asemalta, ja matkalla Cardiffiin pysähdytään kymmenellä asemalla juomassa olut ja lopulta päädytään Cardiffin keskustan yökerhoihin. Leedsin Otley Run alkaa Headingleyn kaupunginosasta ja jatkuu myös kaupungin keskustaan asti. Otley Runin oleellisena osana ovat erilaiset naamiaisteemat, jotka ovat usein mitä kekseliäimpiä. Otley Runia pidetään myös jonkinlaisena kaupunkiin saapuvien uusien yliopisto-opiskelijoiden tutustumisriittinä.

 

 

3 Comments

  1. Pubikulttuuria 22 lokakuun, 2014 Reply
  2. Pubiruokaa 22 toukokuun, 2015 Reply
  3. Yllättynyt 13 marraskuun, 2015 Reply

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *