British Museum

British Museumin brittiläiset aarteet

Lontoon keskustassa komeileva jo 255-vuotias British Museum on koko maailmalle tuttu suojissaan säilytettävistä mittaamattoman arvokkaista löydöistä, jotka kertovat elävää kieltään ihmiskunnan historiasta. Ja kuten myös varmaan tiedät, sen museon tunnetuimmat esineet ovat kaikki peräisin Brittein saarten ulkopuolelta, vaelsivathan britit ennen vanhaan maailmaa ristiin rastiin ja raahasivat löytämänsä esineet takaisin kotiin mukanaan. Niinpä museoon on löytänyt tiensä niin egyptiläisten muumioiden joukko, Rosettan kivi, Ninivehin patsaat ja portit, Ateenan Parthenonin marmorifriisit ja joukko veistoksia, persialaisia kultakoristeita ja muuta arvokasta.

Mutta tiesitkö, että British Museumissa voit ihailla myös Brittein saarilta löydettyjä aarteita ja harvinaisuuksia? Niitä on siunaantunut museolle niin yksityisten lahjoitusten kuin Portable Antiquities Scheme (PAS) -ohjelman ja kautta. Ohjelma on valtion ylläpitämä, ja kerää tavallisten brittien löytämiä vanhoja esineitä. Suurin osa esineistä on löytynyt tavallisten metallinpaljastimien avulla. Toistaiseksi esineitä on löytynyt jo noin miljoona, ja niistä harvinaisimmat ovat esillä British Museumissa.

Brittiläisistä esineistä vanhin on Happisburghin käsikirves noin 700 000 vuoden takaa. Samalta ranta-alueelta löytyivät myös maailman vanhimmat Afrikan ulkopuoliset ihmisen jalanjäljet. Käsikirveen ohella voit ällistellä Kentistä vuonna 2001 löytynyttä Ringlemeren vääntynyttä kultakipposta, jolla on ikää noin 3 500 vuotta. Sillä on vastaavia serkkuja Euroopassa vain kuusi kappaletta. Kolmantena vierailukohteena voisimme esitellä Sussexista vuonna 2011 löytyneen pronssikautisen ”aarteen”, johon kuuluvat keraaminen astia ja sen sisällä olleet rikottujen esineiden jäänteet sekä kolme kirvestä. Ne ovat peräisin noin 1500 – 1100 eaa. Myös ihastuttava Monmounthshirestä löydetty leopardikahvainen kuppi on näkemisen arvoinen, ja sillä on ikää noin 2000 vuotta.

Nuorempaa brittiläistä antia edustavat mm. lukemattomat kolikot, koristeet ja korut. Niistä mainitkaamme vaikkapa Elisabet I:sen taidokkaasti kirjailtu kukkaro, viikinkien miekat ja muut esineet, roomalaisajalta peräisin oleva pronssinen peili, 1400 -1800 -luvulta olevat lasten lelut ja David Bouquetin 1700-luvulla loihtima uskomattoman kaunis taskukello.

Vaikka siis luultavasti astelet British Museumiin hämmästelemään ulkomaisia aarteita, muista tutustua museon brittiläisiinkin esineisiin. Ne todistavat saarella asuneen ihmisiä jo silloin, kun asiantuntijat aiemmin uskoivat saaren olleen vain kasvien ja eläinten valtaama.

2 Comments

  1. Krista 11 lokakuun, 2014 Reply
  2. Marmoreista vielä 22 toukokuun, 2015 Reply

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *