Lyhyt katsaus Iso-Britannian historiaan

York, tuomiokirkko

Iso-Britanniassa historia on osa jokapäiväistä elämää, kuvassa Yorkin tuomiokirkko

Maantieteellisesti Iso-Britannia on saari Euroopassa ja se on Yhdistyneen kuningaskunnan suurin saari. Vaikka Iso-Britanniaan viitataan yleensä virheellisesti pelkästään Englantina, siihen kuuluvat kuitenkin myös itsenäistymiseen pyrkivä Skotlanti sekä Wales. Englannin pääkaupunki on Lontoo, Skotlannin Edinburgh ja Walesin Cardiff. Pohjois-Irlanti puolestaan ei kuulu Iso-Britannian saareen, mutta on osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Iso-Britanniaan kuuluu myös muita saaria ja saariryhmiä, kuten Hebridit, Scillynsaaret, Anglesey ja Wightsaari. Iso-Britannian asukasluku on tällä hetkellä noin 61 miljoonaa, ja se on kolmanneksi asutuin saari maailmassa Indonesian Jaavan ja Japanin Honshun jälkeen.

Iso-Britannian 800 000 vuoden takaiset ensimmäiset Euroopan mantereelta saarelle siirtyneen ihmisasutuksen jäljet on löydetty Itä-Englannista Norfolkista. Saaren rautakauden aikaiset asukkaat olivat keltinkieltä puhuvia brittejä, jotka myöhemmin roomalaisten vallattua saaren sulautuivat yhteen anglosaksisten ihmisryhmien kanssa. Englannin kuningaskunta, joka koostui nykyisistä Englannin ja Walesin alueista, yhdistyi Skotlannin kanssa vuonna 1707. Noin sata vuotta myöhemmin Iso-Britannian kuningaskunta yhdistyi naapurinsa Irlannin kuningaskunnan kanssa, vaikkakin myöhemmin valtaosa Irlannista poistui Iso-Britannian vallan alta, jolloin valtio nimettiin uudelleen Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneeksi kuningaskunnaksi.

Iso-Britannia sijaitsee Euroopan mantereen luoteispuolella. Mantereesta sen erottavat Pohjanmeri sekä Englannin kanaali, jolla on pituutta 562 kilometriä ja se on kapeimmillaan vain 33,3 kilometriä leveä. Kanaalin arvellaan syntyneen 180 000 – 450 000 vuotta sitten katastrofaalisen valtavan jäätikköjokitulvan seurauksena. Saaren eläimistö ei ole yhtä laaja kuin muualla Euroopassa, koska sillä on on ollut luonnollisesti vähemmän aikaa kehittyä. Iso-Britannian linnusto on kuitenkin erittäin kirjava ja laaja saaren leutojen talvien vuoksi. Saaren kaupungeissa harmaa orava ja kettu ovat nykyisin myös tuttuja näkyjä, sillä ne ovat sopeutuneet kaupunkiolosuhteisiin hyvin ja vierastavat ihmisiä yllättävän vähän.


Kommentit

Historia — 3 kommenttia

  1. Minkälaisia historiallisia kohteita olette käyneet katsomassa Iso-Britanniassa? Mistä kohteista tykkäsitte eniten? Suunnittelen matkaa Englantiin ja minua kiinnostaisi tietää teidän ehdotuksia parhaista historiallisista nähtävyyksistä. Erityisesti minua kiinnostaa Englannin kuningasperheen historia, sehän ulottuu pitkälle historiaan.

  2. Entäpä Hadrianuksen muuri siellä Englannin ja Skotlannin rajalla. Se on ollut aikamoinen rakennusurakka ja siihen liittyy erilaisia myyttejä ja mysteereitä, joista varmasti keskiverto matkailijakin mielellään lukisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>