Luonto- ja kaupunkielämyksiä yhdellä reissulla

Lake Districtin kansallispuisto on yksi Britannian viidestätoista kansallispuistosta. Lake District eli Järviseutu sijaitsee Luoteis-Englannissa, suurimmaksi osaksi Cumbrian kreivikunnana alueella. Yli neljäntoista järven ja lammen lisäksi Lake Districtissä on paljon ylänköä, sieltä löytyykin Englannin korkeimpia huippuja, muun muassa Scafell Pike. Suomesta poiketen Iso-Britannian kansallispuistot ovat pinta-alaltaan paljon isompia ja ne keskittyvät luonnonsuojelun lisäksi kulttuurin suojeluun. Lake Districtinkin alueella asuu 41 000 ihmistä, joten alueelta löytyy melko vilkkaitakin kaupunkeja. Suurimmassa järviseudun kaupungissa, Keswickissä asuu vakituisesti noin 5000 ihmistä, mutta turismin ansiosta alueen kaupungit toki vaikuttavat vielä isommilta.

Järviseudun luonto on hyvin vaihtelevaa ja alueelle erityistä. Järvien ja ylänköjen lisäksi alueella on paljon puustoa ja maatalouden muokkaamaa maastoa. Englannille tyypillisesti alueella kasvatetaan paljon lampaita ja toisinaan Järviseudun teitä pitkin ajellessa voikin pysähtyä keskelle lammaslaidunta. Lampaiden keskelle pysähtyminen on mahdollistettu ritilöillä, jotka estävät lampaiden kulkemisen pois laitumelta tien kohdalta. Toisinaan laitumilla voi tavata myös poneja, mutta lampaiden ja ponien lisäksi muita maatalouseläimiä Järviseudulla harvoin näkee.

Matkailussa luontoa on hyödynnetty Järviseudulla paljon ja laajasti ympäri aluetta. Järviä pitkin voi veneillä tai paikanpäältä vuokrata kanootin tai kajakin, toki myös uiminen ja kalastaminen on mahdollista. Järviseudun upeihin maastoihin voi tutustua esimerkiksi kävellen tai pyöräillen, ohjatusti tai itsenäisesti. Löytyypä alueelta myös hevostalleja, joten Järviseudun hienoon luontoon voi tutustua kuka tahansa myös hevosen selästä käsin. Ohjatumman tekemisen puutteessa kannattaa suunnata tiensä johonkin visitor centeriin, esimerkiksi Brockholen keskuksessa tekemistä löytyy koko perheelle, aina puutarhakierroksista köysirataseikkailuihin ja vesiaktiviteetteihin saakka.

Sateisemman sään sattuessa Lake Districtin alueelta löytyy myös aktiviteetteja sisätiloissa ja kaupungeissa. Alueella voi tutustua esimerkiksi Beatrix Potterin maailmaan Windermeressä, jossa Petteri Kaniini ja muut Potterin tarinoiden hahmot on laitettu kauniisti esille muun muassa patsaina ja asetelmina. Järviseudulta löytyy myös monia historiallisia kohteita. Esimerkiksi pohjoisempana Lake Districtistä löytyy Mirehouse Historic House, jossa voi tutustua upeaan kartanoon. Mirehouse Historic Housessa on vieraillut monia kuuluisia runoilijoita, muun muassa Wordsworth. Etelämmässä sijaitsee muun muassa Haverthwaiten rautatieasema, jolta pääsee matkaamaan höyryjunalla aina Lakesideen asti. Asemalla järjestetään monenlaista tekemistä ympäri vuoden. Asemalla on mahdollista esimerkiksi nähdä ja pitää kädessä pöllöä, tai viettää piknikkiä.

Lake Districtissä voi toki viettää aikaa ostostellen ja tutustuen suloisiin putiikkeihin ja isompiin Englantilaisiin kauppoihin. Kaupat ja putiikit sijaitsevat lähinnä teiden varrella, eikä varsinaisia ostoskeskuksia ole juurikaan. Kaupungit ovat kuitenkin kauniita ja sopivat maastoon hyvin. Englantilaiseen tapaan jokaisesta kaupungista löytyy vähintään yksi pubi. Suomesta poiketen Englantilaiset pubit tarjoavat myös laajasti ruokaa ja pubeissa voi pistäytyä vaikka lapsiperheenkin kanssa. Ruokailuun Järviseudulta löytyy monenlaisia vaihtoehtoja. Alueelta löytyy jopa kaksi Michelin-tähden saanutta ravintolaa, mutta myös monia muita vaihtoehtoja. Pubien ja huippuravintoloiden lisäksi Järviseudulla on toki ihan tavallisia – hyviä – ravintoloita sekä majoituspaikkojen yhteydessä olevia ruokapaikkoja. Lake Districtissä on myös paljon kahviloita ja erityisesti herkullisia jäätelöitä tarjoavia pieniä kioskeja ja kahviloita.

Järviseudulla voi majoittua käytännössä minkä tasoisessa majapaikassa haluaa. Alueelta löytyy kaikki vaihtoehdot telttailusta luksushotelleihin. Kolmen viiden tähden hotellin lisäksi Lake Districtistä löytyy satoja muita hotelleja, hostelleja ja Bed & Breakfast -paikkoja sekä majataloja. Hyvä vaihtoehto majoittua on talon tai mökin vuokraaminen, erityisesti isomman joukon kanssa matkustaessa. Järviseudulla on helpoin liikkua autolla. Myös junalla ja bussilla pystyy liikkumaan, mutta vuokra-auton kanssa on helpointa päästä useimpiin kohteisiin.

 

 

 

 


Kommentit

Lake District — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>