Westminsterin palatsi

Palace of Westminster

Brittiläisen parlamentin kokoontumispaikkana tunnettu Palace of Westminster eli Westminsterin palatsi, toiselta nimeltään Houses of Parliament, on tutustumisen arvoinen rakennus aivan Lontoon Thames-joen rannalla. Tänään Lontoon keskustaa koristava rakennus on peräisin vuodelta 1840, jolloin sen paikalla sijainneen vanhan palatsin purkutyöt saatiin tulipalon jäljiltä päätökseen ja uuden uljaan pystytys pääsi aluilleen. Uuden rakennuksen suunnittelijana toimivat Sir Charles Barry ja Augustus Welby Pugin. Vaikka sen suojissa nykyään parlamentin ylä- ja alahuone pitävät kotiaan, on se virallisesti edelleen kuninkaallinen asumus.

Vanhin samalla paikalla sijainnut palatsi valmistui Edvard Tunnustajan aikaan 1000-luvulla, siis lähes samoihin aikoihin, kun Towerin linnan rakentaminen aloitettiin. Juuri Westminsteriä kuningasperhe käyttikin pääkotinaan aina 1500-luvulle saakka. Vuodesta 1987 palatsi on Unescon maailmanperintökohteiden listalla. Palatsin uumenissa on yli tuhat huonetta, joten ei suinkaan ole mikään pikkuruinen rakennus. Kirkon, kirjastojen ja ruokaloiden lisäksi siellä on tänään myös baareja ja kuntosaleja, joissa maan tulevaisuuden luotsaamisen uuvuttamat parlamentaarikot voivat kerätä voimia ja kohentaa kuntoaan.

Westminterin palatsi on kokoelma useita eri rakennuksia, jotka on liitetty yhteen. Niistä vanhin on alkuperäisestä palatsista säilynyt Westminster Hall. Aikoinaan siellä suoritettiin kuninkaallisten kruunajaiset, joista tunnetuimpia on Jaakko II:sen kruunajaiset kesteineen vuodelta 1685. Rakennuksessa toimi myös aina 1780-luvulle saakka maailman ensimmäisiin ostoskeskuksiin verrattava myyntihalli.

Palatsi tunnetaan lisäksi kolmesta suuresta tornistaan. Ne ovat 98,5 metrinen Victorian Tower, 91-metrinen kahdeksankulmainen Central Tower sekä 96 metrin korkeuteen kohoava Elizabeth Tower, joka tunnetaan parhaiten lempinimellä Big Ben. Se kuuluttaa äänekkäästi niin täydet tunnit kuin puolikkaatkin, ja usein sitä pidetään aivan erillisenä nähtävyytenä.

Toisen maailmansodan aikaan Westminsterin palatsi oli useaankin kertaan saksalaisten pommituksen kohteena. Jopa 14 pommia on tippunut sen alueelle, vaurioittaen rakennuksia ja saaden tulipaloja aikaan. Vauriot kuitenkin korjattiin myöhemmin ja uusgoottilainen rakennus sai takaisin mahtavan julkisivunsa.

3 Comments

  1. Parlamentti ja Guy Fawkes 15 marraskuun, 2014 Reply
  2. Kruunun jalokivet 8 kesäkuun, 2015 Reply
  3. Westminsteriin 10 tammikuun, 2016 Reply

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *