Kielimatkalle Iso-Britanniaan

 

Kielimatka Iso-Britanniaan on loistava tapa parantaa englannintaitoa turvallisessa ja viihtyisässä ympäristössä. Matkalle lähtijän iästä riippuen 2-24 viikkoa kestävillä kielimatkoilla voi tutustua uusiin ihmisiin jopa 100 eri maasta, ja aktiivisesti kurssikavereiden ja paikallisten kanssa juttelemalla kielitaito paranee kuin itsestään. Matkalle kannattaa lähteä kielitaidon tasosta riippumatta, sillä järjestäjiltä löytyy sopivia kursseja niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin englannin taitajille. Kielimatka on erityisesti varhaisnuorelle loistava tapa oppia uskallusta ja itsenäisyyttä, kun matkassa ei ole mukana vanhempia tai tuttuja kavereita. Matkalle voi toki halutessaan lähteä myös yhdessä ystävän kanssa, mutta kokemuksesta saa luultavasti huomattavasti enemmän irti yksin reissatessa ja tutustuessa täysin uusiin ihmisiin eri maista ja kulttuureista. Lisäksi uudessa ympäristössä opiskelu saa nuoren ihmisen motivoitumaan aivan uudella tavalla, kun kaikkea oppimaansa pääsee hyödyntämään selviytyäkseen uudessa ja vieraassa ympäristössä. Kielimatkalle aivan yksin lähteminen saattaa tuntua ajatuksena todella hurjalta ja vähän pelottavaltakin, mutta aika paikan päällä kuluu kuin siivillä, ja matkalla vietetyt viikot tai kuukaudet jäävät takuulla muistoihin ainutlaatuisena ja unohtumattomana kokemuksena, josta riittää tarinoita moneksi vuodeksi eteenpäin. Suomalaisten järjestäjien kielimatkatarjontaan voi tutustua lähemmin esimerkiksi Studentumin ja EF:n sivustojen kautta.

Iso-Britanniassa kielimatkoja järjestetään muun muassa Cambridgessa, Lontoossa, Oxfordissa, Bristolissa, Manchesterissa, Eastbournessa, Brightonissa sekä Bournemouthissa. Suomalaisten järjestäjien valikoimista löytyy toki kielimatkoja myös Skotlantiin, mutta Englanti on kuitenkin kielimatkalaisten keskuudessa ainakin toistaiseksi ollut huomattavasti suositumpi kohde. Yhtenä syynä tähän saattaa olla se, että Englannissa on helpompi oppia selkeää ja kaikkialla ymmärrettävää englantia, kun taas Skotlannissa ympärillä puhuttava murre saattaa helposti hämmentää kielimatkalaisen mieltä. Maahan matkustetaan yhdessä muiden nuorten kanssa, ja matkan aikana opiskellaan paikan päällä kielikoulussa. Opiskelu tapahtuu pienryhmissä, ja lisäksi kielimatkalainen voi halutessaan opiskella matkan aikana itsenäisesti eri kielitutkintoihin valmistavia kursseja. Kielimatka Iso-Britanniassa tarjoaa myös mahdollisuuden elää aitoa englantilaista perhe-elämää majoittumalla paikallisen isäntäperheen luona. Tällä tavalla englannin kielen taitoja voi parantaa myös matkanjärjestäjän tarjoaman koulutuksen ulkopuolella. Kielimatkalaisille järjestetään yleensä kuljetus lähimmältä lentokentältä valittuun kohdekaupunkiin.

Kielimatkalle Bournemouthiin suuntaava pääsee nauttimaan leudosta ilmastosta ja yli 11 kilometrin mittaisista kauniista hiekkarannoista. Se onkin yksi Iso-Britannian vilkkaimmista rannikkokaupungeista. Bournemouthissa voi harrastaa kielimatkan aikana esimerkiksi rantalentopalloa, jalkapalloa tai bodyboardingia. Harrastusten kautta paikallisiin tutustuminen ja siten myös englannin kielen harjoitteleminen onnistuu varmasti helpommin. Bournemouthissa pääsee myös ihailemaan maisemia kuumailmapallon kyydistä ja rentoutumaan auringonlaskuristeilylle. Bournemouth on loistava kielimatkakohde meren läheisyydestä pitävälle ja hieman rauhallisemmassa ympäristössä viihtyvälle opiskelijalle. Hurjempaa menoa kaivatessa Bournemouthissa voi kuitenkin lähteä myös vaikkapa pikaveneajelulle tai opetella surffaamaan.

Hieman riehakkaampaa kokemusta hakevalle Brighton voi olla osuva valinta. Tämä Lontooseenkin verrattu merenrantakaupunki on tunnettu vilkkaasta hauskanpidosta, The Lanes –alueen loistavista shoppailumahdollisuuksista ja iloisista ihmisistä. Brighton on äänestetty useaan otteeseen Englannin trendikkäimmäksi kaupungiksi, eikä syyttä: kaupungin pääkadun North Lainen putiikeissa ja pikkukahviloissa sekä kaupungin ainutlaatuisessa katutaiteessa riittää kielimatkalaiselle ihmeteltävää pidemmäksikin aikaa. Brightonin kielikoulujen opetustilat sijaitsevat lisäksi yleensä hyvin lähellä merenrantaa. Brightoniin suuntaava pääsee myös viettämään aikaa kaupungin ihastuttavaan Victoria Gardensin puistoon, sekä vierailemaan kauniissa Brighton Royal Pavilionissa meren äärellä.

Pääkaupungin läheisyyttä kaipaavan kannattaa lähteä kielimatkalle perinteikkääseen Cambridgeen, joka sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Lontoosta. Junayhteydet Cambridgen ja Lontoon välillä ovat loistavat ja matka taittuu ripeästi. Cambridge on erityisen tunnettu yliopistokaupunkina, ja sinne saapuukin opiskelijoita vuosittain eri puolilta maailmaa, jonka seurauksena kaupungista on vähitellen muodostunut erittäin vilkas kulttuurikaupunki.

 

 


Kommentit

Kielimatkat — 4 kommenttia

  1. Noista kielimatkoista lukiessa tuli mieleen ihan oma nuoruus, jolloin useimmat kaverini jossain vaiheessa lähtivät sellaiselle joko Englantiin tai sitten USA:an. Omalla perheelläni ei sellaiseen valitettavasti ollut varaa, mutta onneksi olen sittemmin päässyt matkustelemaan monella maailmannurkalla. Kielimatka on kuitenkin loistava tapa tutustuttaa kieltä jo hieman osaava kyseisen maan kulttuuriin aj elämäntapaan, ja kielen oppiminen tapahtuu siinä sivussa ihan huomaamatta. Se on myös turvallisempi tapa kuin itsenäinen matkailu, koska aina on apu lähellä.

  2. Kiitos mahtavan selkeästi kirjoitetusta ja tietorikkaasta artikkelista. Itse en ole tullut tuota Skotlannin ja varsinaisen Englannin eroa tullut ajatelleeksi kohteen osalta, se oli erittäin aiheellinen ja tärkeä selvennys. Itselläni on aikomus lähteä jonkinlaiselle kielimatkalle vielä tämän vuoden aikana, koska teoriapohjaista englannintaito on saatettava myös käyttämisen tasolla kiitettäväksi. Olen kuitenkin jo aikuisiässä oleva henkilö, joten kaipaisin tietoja siitä, mitkä yritykset erikoistuvat nimen omaan aikuisten kielimatkoihin. Jos jollakulla lukijalla on omakohtaista kokemusta asiasta, lukisin mielelläni hänen kommenttinsa.

  3. Aikuisten kielimatkoja järjestävät ainakin EF ja TR-Kielimatkat. Niistä jälkimmäisellä on noin 15 eri kohdetta tuolla Isossa-Britanniassa ja tarjolla on niin yleiskursseja kuin eri ammattiryhmien erikoiskursseja, kuten Business English. Myös niiden pituudet vaihtelevat. Parin viikon tehokurssi maksaa noin 2 000 euroa, mutta siihen voi halutessaan ottaa jatkoaikaakin.

  4. Ystäväni kävi Englannissa kielimatkalla ja itsekin olen miettinyt matkalle lähtemistä. Ainakin Brighton olisi mielenkiintoinen kohteena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>