Jalkapallo Iso-Britanniassa

Manchester Unitedin Marcus Rashford, nuori ja lupaava pelaaja, tuulettaa maaliaan Manchester Cityä vastaan.

 

Iso-Britannia on jalkapallon syntymäpaikka ja sieltä löydetään siten maailman vanhin jalkapallojoukkue Sheffield FC. Iso-Britannian jalkapallokomitea oli maailman ensimmäinen ja he myös asettivat kansainväliset säännöt Lontoossa vuonna 1863. Siitä lähtien iso-britannialainen ja erityisesti englantilainen jalkapallo on ollut maailman keskipisteenä. Englannissa on todennäköisesti maailman kilpailullisin, tasokkain, tunnetuin ja rikkain jalkapalloliiga; Barclays Premier League, Suomessa tunnettu valioliigana. Olet myös todennäköisesti kuullut joukkueista, kuten Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal ja Liverpool. Ne kaikki kuuluvat Englannin valioliigaan. Iso-Britanniassa on myös hyviä joukkueita Englannin ulkopuolella, esimekiksi Celtic FC (Skotlanti) ja Swansea City (Wales).

Iso-Britanniasta löytyy myös lukuisia hienoja derbyjä, kuten Celtic FC-Rangers FC, Everton-Liverpool, Manchester United-Liverpool, Arsenal-Tottenham ja monia muita otteluita. Tunnetuin on kuitenkin Manchesterin derby, jossa pelaavat Manchester United ja Manchester City. Tämä derby on todella vanha sillä se perustettiin vuonna 1881 ja Manchester United on vienyt eniten otteluita 175:stä kohtaamisesta. Joukkueet ovat lähestulko yhtä hyviä ja se tekee derbystä kiinnostavaa seurattavaa.

Kannattajat eivät ole monien mielestä yhtä hyviä ja jopa “tylsiä” koska emme näe valtavia marsseja tai savupommeja, jne… Stadionilta kaikuu silti kannustuslauluja ja ei ottelu ihan sivistyneinkään ole. Kentällä, tunnelissa ja kannattajien keskuudessa on jännitystä otteluiden aikana ja edeltävinä päivinä. Itse ottelu ja pelaajien taito on kiinnostavaa seurattavaa ja kuten ottelu on niin tasainen, se on täynnä yllätyksiä emmekä yleensä tiedä kuka voittaa.

Myöskin itse stadionit ovat huikeita. Olet varmaan kuullut Old Traffordista, joka toimii Manchester Unitedin kotikenttänä tai Etihad stadionista, Manchester Cityn kotikenttä. Tällä kaudella (2017-2018) Manchester City dominoi valioliigaa mutta Manchester United pärjää myös aika hyvin ja he sijoittuvat tammikuun alussa toiseksi vaikka Manchester Cityyn onkin 15 pisteen ero. Iso määrä derbyjä kuvastaa kuinka tasokasta jalkapallo on Iso-Britanniassa. Valioliigassa onkin pelannut historian parhaita pelaajia, kuten Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Eric Cantona ja maalivahtilegenda Peter Schmeichel. Jos haluat mennä katsomaan tasokasta ja nopeaa jalkapalloa suosittelen ihmeessä, että menet katsomaan valioliigan ottelun.

 

Lähteet:

 

“Marcus Rashford Celebrates Goal against Manchester City.” Performgroup.com, images.performgroup.com/di/library/GOAL/e/bc/marcus-rashford-man-utd_3l6atcaxcs7m17101l98uryct.jpg?t=532784206.

HistoryBombs. “History of Football (in One Take) | History Bombs.” YouTube, YouTube, 5 June 2014, www.youtube.com/watch?v=lZ79PmGCowQ.

Porter, Alex. “When Is the Manchester Derby? Manchester United vs Man City 2017/18 Fixtures.” MEN, Manchester Evening News, 14 June 2017, www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/manchester-united-city-fixtures-derby-13182369.

“The Top 50 Derbies in the World 10-1: Find out Who Tops Our Countdown.” Mirror, Mirror, 13 Oct. 2017, www.mirror.co.uk/sport/football/news/top-50-football-derbies-world-11313880.

“Manchester Derby.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 3 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Manchester_derby.

“Suomen Suurin Valioliiga-Sivusto.” Valioliiga.com, www.valioliiga.com/.

Pitt-Brooke, Jack. “The 25 Greatest Players in the History of the Premier League.” The Independent, Independent Digital News and Media, 11 Aug. 2017, www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/premier-league-at-25-greatest-players-ranked-jack-pitt-brooke-a7886646.html.

“Englannin Valioliiga.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 2 Jan. 2018, fi.wikipedia.org/wiki/Englannin_Valioliiga.

 


Kommentit

Jalkapallo — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>