Big Ben

Siinä missä Pariisi ylpeille Eiffelin tornilla, vastaa Lontoo haasteeseen Big Benillään. Se on toiminut kaupungin kenties tunnetuimpana maamerkkinä jo yli 150 vuotta. Perinteisesti Big Ben -nimi viittaa koko näyttävään kellotorniin, vaikka virallisesti ”Iso Ben” onkin vain tornin upean kellotaulun sisällä kaikuva suuri kello. Koko torni ristittiin aikoinaan nimellä Clock Tower, ja sittemmin nimi vaihdettiin vuonna 2012 Elizabeth Toweriksi. Tornivanhus ja sen kuuluisa kello komistavat Thamesin rantaa, ja ovat muuten osa Palace of Westminsteriä, eli Westminsterin palatsia.

Torni sai alkunsa Westminsterin palatsin rakennustöiden myötä 1800-luvun puolivälissä, jolloin uutta palatsia alettiin pystyttää tulipalossa poroksi palaneen tilalle. Charles Barry ja Augustus Pugin suunnittelivat uusgoottilaisen kokonaisuuden brittiläisten kuninkaalliseksi asumukseksi, jolla tosin tulisi olemaan muutakin käyttöä. Ajan kuluessa myös maan parlamentin ylä- ja alahuone alkoivat kokoontua siellä. Itse asiassa Big Benin ja tornin suunnittelu jäi Pluginin viimeiseksi luomukseksi, ennen kuin hän menetti järkensä ja sitten henkensä.

Big Benin torni on 96 metrisenä edelleen maailman kolmanneksi korkein itsenäisesti seisova kellotorni, ja itse kello puolestaan maailman suurin neljään ilmansuuntaan aikaa näyttävä, joka myös soi. Sen perustukset ulottuvat 13 metrin syvyyteen ja kellotaulut ovat noin 55 metrin korkeudessa.

Kello tunnetaan myös tarkkuudestaan, ja ennen kuin joka kodissa oli oma kello, se kertoi kansalaisille luottavasti tarkat ajan, niin tunnin, puolentunninkuin neljännestunnin tarkkuudella. Kellomestarit Edward Dent ja hänen poikapuolensa Frederick siis tekivät erinomaista työtä. Jopa toisen maailmansodan saksalaispommitusten myllerryksessä, ja pommin vaurioittamana Big Ben jatkoi uskollisesti työtään, näyttäen aikaa ja soiden.

Kellotaulun halkaisija on vaikuttava 7 metriä. Yli 300 lasipalasta muodostavat lähes lasimaalaukselta vaikuttavan kellotaustan ja tuntiosoittimella on pituutta huikeat 9 metriä, minuuttiosoittimella reilut 4 metrin verran. Kellotaulun takana soiva suurin kello, Big Ben, oli alkujaan 16 tonnin painoinen ja sen vetämiseen tornille tarvittiin peräti 16 hevosta.

Tänään Big Ben seuraa Pisan tornin jalanjälkiä, eli se on kallistunut. Jokainen pystyy jo todistamaan asian paljaalla silmällä. Syynä lievään vinouteen ei ole pelkästään Benin kunnioitettava ikä, vaan maaperän vajoaminen, joka osaltaan johtuu Jubilee-metrolinjan kaivuusta sen lähellä. Vuosittainen kallistuma on jo noin 0,9 mm:n luokkaa.

Päästäksesi torniin tervehtimään Beniä ihan henkilökohtaisesti sinun tulee täyttää kaksi ehtoa: olla brittiläinen ja jaksaa kavuta 334 rappusta sen huipulle. Raput varmaan jaksat hiljalleen nousta mutta isäntämaan kansalaisuuden saaminen onkin vaikeampaa. Britit pääsevät Big Beniin ennakkovarausten mukaan, ja vain oman parlamenttiedustajansa kautta.

5 Comments

  1. "Brittirasismia" 28 toukokuun, 2015 Reply
  2. Miro 2 marraskuun, 2015 Reply
  3. Vaikea vierailukohde 9 tammikuun, 2016 Reply
  4. Kellotorni 22 huhtikuun, 2019 Reply
  5. Markku 23 maaliskuun, 2021 Reply

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *