Yorkshiren Lontoo

 

Hieman epätavallisempaa matkakohdetta Iso-Britanniassa etsivän kannattaa hypätä Lontoossa junaan kohti pohjoista. Matka Länsi-Yorkshiren suurimpaan kaupunkiin, Leedsiin, taittuu noin kahdessa tunnissa. Euroopan suurkaupungeista voi lentää myös suoraan Leeds-Bradfordin lentokentälle, mutta matka taittuu yhtä hyvin lentämällä esimerkiksi Helsingistä Manchesteriin ja kulkemalla loput puolitoista tuntia matkasta junalla.

Leeds ei varmasti ole kovin monelle Iso-Britannian matkailijalle tuttu kaupunki. Se voi kuitenkin yllättää positiivisesti yksinkertaisuudellaan sekä paikallisten ystävällisyydellä ja iloisuudella. Leeds on tunnettu yliopistokaupunkina, ja sen kaksi suurinta yliopistoa, University of Leeds ja Leeds Metropolitan University tuovat kaupunkiin vuosittain valtavan määrän opiskelijoita eri puolilta maailmaa, mikä vilkastuttaa jo ennestään kaupungin hyvin monipuolista kulttuuritarjontaa ja vilkasta yöelämää. Leedsin kaunis vanhojen viktoriaanisten rakennusten koristama keskusta on täynnä pikkukahviloita, ravintoloita, museoita ja teattereita. Kaupungissa on myös loistavat ostosmahdollisuudet, sillä sen keskustaan avattiin hiljattain valtava ostoskeskus, joka yhdistää keskustan kolme pääkatua. Leeds laajenee ja muuttuu jatkuvasti, ja se tarjoaa niin asukkailleen kuin vierailijoilleenkin aina jotakin uutta. Kaupungista matka taittuu bussilla tai junalla kätevästi myös Yorkshire Dalesiin, Yorkshire Moorsiin tai Peak Districtiin, jotka ovat kaikki vierailemisen arvoisia luonnonpuistoja upeine Yorkshiren maakunnalle tyypillisine maisemineen, jotka ovat useimmille suomalaisille tuttuja lähinnä Emmerdalen alkumusiikin taustana.

Leedsissä liikkuminen on takseilla ja busseilla helppoa ja edullista. Pohjois-Englannin hintataso on muutenkin esimerkiksi ruoan suhteen Lontooseen ja esimerkiksi Suomeen verrattuna melko matala, ja Leedsissä voikin hyvällä omatunnolla nauttia erinomaisista ja edullisista pubissa tarjoiltavista aterioista. Matkailijan kannattaa lisäksi kokeilla jossakin Leedsin ravintoloissa englantilaisten perinteistä suosikkiherkkua, fish & chipsejä. Muista tyypillisen englantilaisista elämyksistä innostuneen kannattaa vierailla Elland Roadin jalkapallostadionilla katsomassa Leeds Unitedin pelejä tai Headingleyn kaupunginosassa sijaitsevalla Carnegie –stadionilla seuraamassa erityisesti paikallisten suosimia Leeds Rhinos –joukkueen rugbymatseja.


Kommentit

Leeds — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>