Viikinkikaupunki York

 

Pohjois-Englannissa liikkuvan kannattaa ehdottomasti varata aikaa historiallisessa Yorkin kaupungissa pistäytymiseen. Vanhan katedraalikaupungin tutkimiseen riittää hyvin esimerkiksi kolmen päivän pitkä viikonloppu, mutta York on ehdottomasti sen arvoinen häkellyttävän hyvin säilyneine historiallisine rakennuksineen ja raunioineen. Yorkissa vierailusta saa eniten irti rauhassa katselemalla ja tutkimalla. Se on pienestä koostaan huolimatta kolmanneksi vierailluin kaupunki Englannissa heti Lontoon ja Manchesterin jälkeen.

Viikingit valtasivat Yorkin vuonna 866, jolloin se sai nimen Jorvik ja siitä tuli viikinkien kaupankäynnin ja asutuksen keskus Englannissa. Yorkin kaupunki pitääkin viikinkimenneisyyttään suuressa arvossa yhä edelleen, ja sen keskustassa sijaitseva viikinkimuseo Jorvik Centre on tunnettu ympäri maailman yhtenä suosituimmista nähtävyyksistä Englannissa. Kaupungin keskustassa sijaitsee myös kaupungin upea päänähtävyys, goottilaista arkkitehtuuria edustava katedraali York Minster, jossa järjestettäviä jumalanpalveluksia kannattaa ehdottomasti jäädä kuuntelemaan ihan vain hieman erilaisen kokemuksen kannalta. Katedraalin ympäristössä voi myös tutkiskella muita erikoisia rakennuksia ja niissä sijaitsevia pikkuputiikkeja, joista voi ostaa kaikkea matkamuistoista herkullisiin paahdettuihin kastanjoihin. Yorkissa on myös paljon museoita, ja niistä ehkäpä suosituin on National Railway Museum, joka on maailman suurin rautatiemuseo. Yorkiin vierailu kannattaa ajoittaa siten, että pääsee katsomaan York City FC:n jalkapallomatseja. Rugbysta kiinnostunut voi käydä myös katsomassa York City Knightsin pelejä Huntingtonin stadionilla.

Yorkista löytyy myös hieman erikoisempaa tekemistä. York Maze on noin kymmenen jalkapallokentän kokoinen labyrintti, joka on rakennettu maissipeltoon. Kirkkaita valoja ja erityisefektejä pelkäämättömän kannattaa ehdottomasti vierailla York Dungeonissa, jossa näyttelijät kuvaavat pelottavalla tavalla historiallisia tapahtumia ja asioita keskiajan ruttovuosista kidutusvälineiden käyttöön. Yorkissa voi osallistua iltaisin myös ns. haamukävelyille, joissa opas kuljettaa kävelijöitä iltahämärällä pitkin kaupungin katuja ja kujia kertoen niihin liittyviä haamutarinoita.


Kommentit

York — 3 kommenttia

  1. Kerrassaan loistava ja tietorikas kooste Yorkista, jota ei täällä Suomessa juurikaan mainosteta matkakohteena. Siellä kuitenkin vaikuttaa olevan todella paljon mielenkiintoista koettavaa ja katseltavaa, tuon kaikkien tuonteman viikinkiperinteen lisäksi. Järjestääkö mikään matkatoimisto sinne valmismatkoja, vai onko sellainen pakko räätälöidä ihan itse?

  2. Tietääkseni Yorkiin ei mikään mtakatoimisto järjestä pakettimatkoja, vaan sinne on mentävä omin avuin jostakin muusta kohteesta käsin. Itse olen vieraillut kaupungissa Edinburghin matkani aikana, junalla ja bussilla on helppo päästä perille. Suosittelen kuitenkin varaamaan käyntiin enemmän kuin yhden päivän, koska matkoihin menee oma aikansa. York on viehättävä pikkukaupunki, joka tarjoaa kivaa katseltavaa ja puuhaa myös lapsiperheille, viikingithän nyt kiinnostavat kaikkia!

  3. Kävin aiemmin tänä vuonna Yorkissa ja matkasin paikalle ensin lentokoneella Stanstedin kentälle. Lentokentältä vuokrasimme auton, jolla sitten ajelimme Yorkin laitamille hotelliin. Lentokoneella ei tosiaan ihan suoraan Yorkkiin pääse, mutta junalla tai busilla ei ole vaikea liikkua missään päin Englantia. Tosiaan matkaan kannattaa varata enemmän kuin yksi päivä, kaupungissa on kuitenkin niin paljon nähtävää keskustassa ja myös hieman kauempana, että kiireellä ei kannata tässä kaupungissa vierailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>