York

Viikinkikaupunki York

 

Pohjois-Englannissa liikkuvan kannattaa ehdottomasti varata aikaa historiallisessa Yorkin kaupungissa pistäytymiseen. Vanhan katedraalikaupungin tutkimiseen riittää hyvin esimerkiksi kolmen päivän pitkä viikonloppu, mutta York on ehdottomasti sen arvoinen häkellyttävän hyvin säilyneine historiallisine rakennuksineen ja raunioineen. Yorkissa vierailusta saa eniten irti rauhassa katselemalla ja tutkimalla. Se on pienestä koostaan huolimatta kolmanneksi vierailluin kaupunki Englannissa heti Lontoon ja Manchesterin jälkeen.

Viikingit valtasivat Yorkin vuonna 866, jolloin se sai nimen Jorvik ja siitä tuli viikinkien kaupankäynnin ja asutuksen keskus Englannissa. Yorkin kaupunki pitääkin viikinkimenneisyyttään suuressa arvossa yhä edelleen, ja sen keskustassa sijaitseva viikinkimuseo Jorvik Centre on tunnettu ympäri maailman yhtenä suosituimmista nähtävyyksistä Englannissa. Kaupungin keskustassa sijaitsee myös kaupungin upea päänähtävyys, goottilaista arkkitehtuuria edustava katedraali York Minster, jossa järjestettäviä jumalanpalveluksia kannattaa ehdottomasti jäädä kuuntelemaan ihan vain hieman erilaisen kokemuksen kannalta. Katedraalin ympäristössä voi myös tutkiskella muita erikoisia rakennuksia ja niissä sijaitsevia pikkuputiikkeja, joista voi ostaa kaikkea matkamuistoista herkullisiin paahdettuihin kastanjoihin. Yorkissa on myös paljon museoita, ja niistä ehkäpä suosituin on National Railway Museum, joka on maailman suurin rautatiemuseo. Yorkiin vierailu kannattaa ajoittaa siten, että pääsee katsomaan York City FC:n jalkapallomatseja. Rugbysta kiinnostunut voi käydä myös katsomassa York City Knightsin pelejä Huntingtonin stadionilla.

Yorkista löytyy myös hieman erikoisempaa tekemistä. York Maze on noin kymmenen jalkapallokentän kokoinen labyrintti, joka on rakennettu maissipeltoon. Kirkkaita valoja ja erityisefektejä pelkäämättömän kannattaa ehdottomasti vierailla York Dungeonissa, jossa näyttelijät kuvaavat pelottavalla tavalla historiallisia tapahtumia ja asioita keskiajan ruttovuosista kidutusvälineiden käyttöön. Yorkissa voi osallistua iltaisin myös ns. haamukävelyille, joissa opas kuljettaa kävelijöitä iltahämärällä pitkin kaupungin katuja ja kujia kertoen niihin liittyviä haamutarinoita.

3 Comments

  1. Jaana 28 marraskuun, 2014 Reply
  2. Sauli 29 kesäkuun, 2015 Reply
  3. holiday_girl 13 marraskuun, 2015 Reply

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *