Kulttuurikaupunki Glasgow

 

Glasgow, arkkitehtuuriGlasgow on Skotlannin suurin kaupunki Iso-Britanniassa. Vaikka se ei ulkonäöltään ehkä olekaan yhtä vaikuttava kuin maan pääkaupunki Edinburgh, on siinä kuitenkin ainutlaatuista särmää, ja sitä pidetään erityisesti Skotlannin kulttuuri- ja urheilupääkaupunkina. Glasgown lentokentälle pääsee lentämällä suoraan halpalentoyhtiöillä jostakin Euroopan suurkaupungista, ja lentokentältä kaupunkiin pääsee 10 minuutin välein kulkevalla bussilla. Toinen vaihtoehto on ensin matkustaa vaikkapa Edinburghiin ja jatkaa sieltä matkaa nopeakulkuisella junalla samalla maisemia katsellen.

Glasgown keskusta on alueena melko pieni, mutta siellä on uskomaton määrä mielenkiintoisia ostospaikkoja pikkuputiikeista isoihin ketjuliikkeisiin ja ostoskeskuksiin. Glasgown keskusta onkin Iso-Britannian vilkkain paikka Lontoon West Endin jälkeen. Glasgown varsinaiset nähtävyydet sijaitsevat hieman keskustan ulkopuolella, mutta niihin on helppo matkustaa kaupungin kätevällä 15 aseman metroverkostolla. Glasgown vihreässä länsiosassa kannattaa istuskella kauniissa Kelvingroven puistossa ja kierrellä alueen lukuisissa museoissa ja taidegallerioissa. Kaupungin itäosassa kannattaa käydä tutkimassa vanhaa hautausmaata, jonka huipulta on hieno näkymä koko kaupunkiin. Itäisessä osassa sijaitsee myös Glasgown katedraali, johon on haudattu kaupungin oma suojeluspyhimys St Mungo.

Liikunnallisia viikonloppuaktiviteetteja mietiskelevän lomailijan on hyvä tietää, että puistojuoksu on kasvavassa suosiossa oleva harrastus Glasgown paikallisten keskuudessa, ja esimerkiksi Pollok Country Parkissa järjestetään joka lauantai-aamu ilmaisia 5 kilometrin juoksutapahtumia. Iltaisin kannattaa nauttia Glasgown erittäin laajasta kultturitarjonnasta, joka sisältää kaikkea mitä toivoa saattaa loistavasta livemusiikista teatteriesityksiin ja hurmaaviin vanhanaikaisiin elokuvateattereihin.

Nopea ja usein hyvin vaikeasti ymmärrettävä paikallinen murre voi yllättää kokeneenkin ja sujuvasti englantia puhuvan matkailijan, mutta ystävälliset glasgowlaiset osaavat kyllä pyydettäessä puhua selkeämpää ja hitaampaa englantia. Toisinaan pelkästään kadun kulmassa kartan kanssa pähkäily saa uteliaan ja iloisen glasgowlaisen pysähtymään ja tarjoamaan apua eksyneelle.

 


Kommentit

Glasgow — 2 kommenttia

  1. Kuulostaapa ihastuttavalta kohteelta! Samassa paikassa kulttuuria, luontoa ja shoppailua ja vieläpä liikuntamahdollisuuksia. Yllättävää, että koko Iso-Britannian toiseksi vilkkain paikka löytyy nimenomaan Skotlannista Glasgowsta, eikä lähempää pääkaupunkiseutua. Millaisia majoitus- ja ruokailuvaihtoehtoja Glasgown tarjonnassa on? Löytyykö esimerkiksi allergikolle tai pienille lapsille sopivia ravintoloita?

  2. Kieli meinasi tosiaan aluksi mennä solmuun Glasgowissa ollessa, vaikka enganti sujuu hyvin. Murre ja sanojen painotus oli aika erilaista kuin mihin olin esimerkiksi Lontoossa tottunut. Pikku hiljaa siitä kuitenkin sai kiinni ja loppujen lopuksi murteet jne. ovat aikamoinen kulttuurillinen rikkaus, joka toivottavasti säilyy Skotlannin osalla tulevaisuudessakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>